Presne tak. Ja som ryzomil, ryzu jem hadam aj ku segedinu a iba z vlastnej skusenosti viem, ze priprava zalezi:
- odrody ryze
- od typu ryze
- kvality ryze
- varis / dusis
- odokryta / prikryra
- oprazena / neoprazena
- na sporaku / v rure
a hlavne, co s nou ides robit dalej - priloha alebo dalsie vyuzitie v kuchyni pri priprave ineho jedla.
pherkard | 28.1.2023 17:31
ano samozrejme velmi zavisi, ale 3:1 bude ryza prilis makka, ak nie rozvarena. Aj ked by bola odokryta. (co je tak trochu hlupost, lebo ak sa vari na prudkom ohni nerobi jej to dobre a ak je odokryta, aby varila, treba prudsi ohen) Ale aj tak, za 10min varu sa neodpari 1/3 vody. vacsinou netreba ani pomer 2:1
No, dovolim si s tebou nesuhlasit.
Ja mam rad ryzu, hlavene znacka SOS - modra. Moja priprava.
Premyjem ju, na panvicu VOK dam trochu oleja a ked je horuci vysypem tam premytu ryzu, oprazim (voda co obsahuje po premyti sa musi vyparit a ruza trochu prskat, ma byt sucha). Zalejem 2-nasobkom vody a pockam kym zovrie, potom prykryjem a na takom plameni, aby mi bublala po celom povrchu, prikrytu, varim az do vyparenia vody. Pred koncom testujem, ked je uz skoro uvarena a je este viac vlhka, tak odokyjem az a voda odpari, ak je tvrda a vody nikde, dolejem kusok.
Dolezite je, ze varim zkrytu, pri odokrytej je aj 3-nasobok vody malo.
No a 1000 ludi, 1001 chuti - niekto ma rad ryzu zlepenu, nikto sypku, do plnenej papriky davat este celkom nedovarenu.....
ja neznasam sypku ryzu, takze si varim jemne lepkavu. na stredne nizkom plameni (ak sa to na indukcii da takto povedat :D ), bez pokrievky, a vela vody... lodivod nejde o to aby sa voda vyparila ako pises, ale ono tu vodu ryza "napije"...
Ano, suhlas. Ryza vodu vsiakne do seba a kedze ja mam radsej sypku ryzu, tak ju oprazim. Tym povrch spevni a mnozstvo vody, ktore ryza absorbuje sa znizi a ryza je oddelena zrnko od zrnka, ale je vo vnutri makka, uvarena.
To sa stretli dvaja blbci. Kto to kedy videl s tolkou vodou varit ryzu.
A treti sa hned ozval.
Ryzu mozes aj varit a potom ju scedit. Podla toho na co ju nasledne pouzijes, ci ako prilohu, alebo do dalieho jedla.
oprava: "alebo na pripravu ineho jedla."
3 pohare su este malo.... ja prilievam priebezne a varim bez pokrievky a.k.a nepouzivam vseobecny postup...
Presne tak. Ja som ryzomil, ryzu jem hadam aj ku segedinu a iba z vlastnej skusenosti viem, ze priprava zalezi:
- odrody ryze
- od typu ryze
- kvality ryze
- varis / dusis
- odokryta / prikryra
- oprazena / neoprazena
- na sporaku / v rure
a hlavne, co s nou ides robit dalej - priloha alebo dalsie vyuzitie v kuchyni pri priprave ineho jedla.
Rok 2030, číňania sa nasrali a ovládli celý svet.
Curriculum vitae: už ako malý chlapec som zbožňoval ryžu...
pherkard | 28.1.2023 17:31
ano samozrejme velmi zavisi, ale 3:1 bude ryza prilis makka, ak nie rozvarena. Aj ked by bola odokryta. (co je tak trochu hlupost, lebo ak sa vari na prudkom ohni nerobi jej to dobre a ak je odokryta, aby varila, treba prudsi ohen) Ale aj tak, za 10min varu sa neodpari 1/3 vody. vacsinou netreba ani pomer 2:1
No, dovolim si s tebou nesuhlasit.
Ja mam rad ryzu, hlavene znacka SOS - modra. Moja priprava.
Premyjem ju, na panvicu VOK dam trochu oleja a ked je horuci vysypem tam premytu ryzu, oprazim (voda co obsahuje po premyti sa musi vyparit a ruza trochu prskat, ma byt sucha). Zalejem 2-nasobkom vody a pockam kym zovrie, potom prykryjem a na takom plameni, aby mi bublala po celom povrchu, prikrytu, varim az do vyparenia vody. Pred koncom testujem, ked je uz skoro uvarena a je este viac vlhka, tak odokyjem az a voda odpari, ak je tvrda a vody nikde, dolejem kusok.
Dolezite je, ze varim zkrytu, pri odokrytej je aj 3-nasobok vody malo.
No a 1000 ludi, 1001 chuti - niekto ma rad ryzu zlepenu, nikto sypku, do plnenej papriky davat este celkom nedovarenu.....
ja neznasam sypku ryzu, takze si varim jemne lepkavu. na stredne nizkom plameni (ak sa to na indukcii da takto povedat :D ), bez pokrievky, a vela vody... lodivod nejde o to aby sa voda vyparila ako pises, ale ono tu vodu ryza "napije"...
Ano, suhlas. Ryza vodu vsiakne do seba a kedze ja mam radsej sypku ryzu, tak ju oprazim. Tym povrch spevni a mnozstvo vody, ktore ryza absorbuje sa znizi a ryza je oddelena zrnko od zrnka, ale je vo vnutri makka, uvarena.
Inak, akú ryžu jedia Číňania? Paličkami? Nemusí to byť z princípu lepivé?
borci s 25 rocnou praxou jedia aj sypku....